Eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy a még a cukor részben való helyettesítése valamilyen kalóriamentes édesítőszerrel is segítene csökkenteni a kalóriabevitelt, így fogyást eredményezne. (28 gramm vagy 2 teáskanál cukor megközelítőleg 50 kalóriát tartalmaz, az átlagos napi cukorbevitel egy emberre lebontva körülbelül 370 gramm vagy 650 kalória.) A mesterséges édesítőszereket nem jelentenek megoldást, hiszen akár még hízáshoz is vezethetnek.
A Harvard Egyetem bostoni Orvostudományi Karának, a Beth Israelről elnevezett Egészségügyi Központjának kutatói tanulmányozták, hogy az aszpartám milyen módon gyakorol hatást az elhízásra. (Blackburn, 1997.) Egy vizsgálatban 163 nő vett részt, akiket random két csoportra osztottak. Az egyik csoport azt a megbízást kapta, hogy 16 héten keresztül fogyasszanak aszpartámmal édesített termékeket, a másik csoportnak pedig kerülnie kellett az ilyen élelmiszereket. Mindkét csoport aktívan részt vett egy testsúlyt-kontrolláló programban a különböző módú étkezésektől függetlenül. A tanulmány végén az aszpartámos és az azt kerülő csoport átlagosan 10 kilogramm súlytól szabadult meg. A következő két évben azonban azok az emberek, akik aszpartámot fogyasztottak átlagosan a leadott testtömegükből 4 és fél kilogrammot visszaszedtek. A kutatók tehát arra jutottak, hogy az aszpartám nem eredményez hosszan tartó fogyást, az alanyok egy bizonyos idő után visszahízzák a leadott kilókat.
A stevia ezzel szemben valódi megoldást jelenthet, hiszen ugyanúgy energiamentes, mint a mesterséges édesítőszerek, de mentes azok mellékhatásaitól. (Amikor aszpartamot fogyasztunk, annak az egyik alkotórésze, a metilalkohol, formaldehiddé alakul át, ami egy halálos idegméreg és ismert rákkeltő anyag! A formaldehid továbbalakul hangyasavvá: ez egy nagyon erős, mérgező sav) Mivel nem tartalmaz kalóriát, így a szervezet számára nem jelent terhet. Glikémiás indexe nulla, vagyis nagyon lassan dolgozza fel a szervezetünk, ami a jóllakottság érzését erősíti, ennek következtében kevesebb mennyiségű ételre is lesz szükségünk. Tehát: kevesebb ételtől jobban telítődünk és még kevesebb kalóriát is viszünk be a szervezetünkbe, hiszen a cukor helyett steviát használunk.
A stevia előnye a mesterséges édesítőszerekkel szemben – melyek szintén csökkentik a súlyt rövid távon – , hogy tartós fogyáshoz vezet, hiszen általa sokkal kevésbé fogjuk igényelni a cukrot is, csökken a cukoréhségünk.
A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Folyékony édesítőszer természetes steviol-glikoziddal