A cukorbetegség az egyik leggyorsabban növekvő "kór" már Magyarországon is, főleg a felnőtt emberek körében. Az diabetessel küzdő emberek általában magas vérnyomással küzdenek, romlik a látásuk és mivel az érfalaik rugalmassága csökken, így szív- és érrendszeri megbetegedéseket is könnyen elkaphatnak.
A cukorbetegség robbanásszerű növekedésének több oka is lehet: az elhízás, az ülőmunka és a nagy mennyiségű cukorfogyasztás is hozzájárul, hogy e betegség egyre több embernél jelentkezik. (Egy átlagos amerikai körülbelül 55 kilogramm cukrot fogyaszt évente.) Úgy tűnik, hogy az emberek édesszájúnak születnek. Ezzel azonban igen könnyen válhatnak különböző betegségek áldozataivá.
Édesszájúnak lenni természetes dolog és semmit sem lehet ellene tenni. És ez csak akkor nem okoz kellemetlenséget, ha a megfelelő minőségű édes ízt visszük be a szervezetünkbe. Ehhez pedig a stevia egy nagyszerű alternatívát kínál.
A stevia levelét az Amambay-hegység (Paraguay) indián lakossága már évszázadok óta használják édesítésre, és természetesen a cukorbetegségről még sosem hallottak. 1931 óta már e levélből nyert kivonathoz is könnyen hozzájuthatunk, így semmi akadálya nincs annak, hogy használjuk a paraguay-i indiánok titkát.
A steviának rengeteg érdekes előnye van: kalóriamentes, de ugyanolyan hatással van a szervezetünkre, mint egy gyógykezelés. Serkenti az inzulin felszabadulását és normalizálja a glükózszintet.
Orvosi tanulmányokkal bizonyított, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, de a normál vérnyomásra nincs hatással. Az orvosi tanulmányok azt is kimutatták, hogy jótékonyan befolyásolja a kalcium felszívódását a szervezetben.
Ezenkívül a glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet, ezenkívül mivel lassan szívódik fel, ezért hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Vagyis a cukorbetegségben szenvedő alanynak nemcsak, hogy nem fog megemelkedni az inzulinszintje, de kevesebb mennyiségű ételt is kíván, ami hosszútávon eredményei javulásához vezet.
Megállapíthatjuk és tanulmányokkal alátámaszthatjuk, hogy a stevia egy olyan természetes édesítőszer, mely segítségével megelőzhető a cukorbetegség, illetve kezelhetőek annak tünetei. A steviából készült termékek biztonságosak, hatásosak és az áruk is megfizethető. Érdekes lenne elvégezni egy olyan kísérletet, melyben a steviát a különböző orális, cukorbetegség kezelésére felírt gyógyszerekkel vetik össze. Valószínű megdöbbentő eredményre jutnánk.
A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Folyékony édesítőszer természetes steviol-glikoziddal