Hogyan működik a stevia a szervezetben?

A stevia egy gyakorlatilag nullkalóriát, természetes élelmiszer, aminek már van múltja és a kutatások arra világítanak rá, hogy valószínűleg jövője is lesz. A steviát nagyon sokáig nem engedélyezték mint élelmiszeradalékanyag, azonban a kutatások bebizonyították, hogy a stevia fogyasztása biztonságos, ráadásul még hasznos is, így 2010 óta már nemcsak étrendkiegészítőként, hanem élelmiszer-adalékanyagként is találkozunk vele.

Történetelem

A stevia édesítőszerként való használata több száz évre nyúlik vissza, hiszen az őslakos dél-amerikaiak már ideje korán felfedezték e növény édességét és elkezdték használni különféle célokra. A cserje hamar népszerű lett a 70-es években Japánban, mostanra az egész ázsiai piacot meghódította. A stevia ma már itthon is széles körben elérhető, itthon is egyre többen használják, mivel a kutatások egyértelműen rávilágítottak előnyeire. A stevia nemcsk édesítésre lehet használni, hanem bizonyos körülmények között képes enyhíteni a gyomorégést, csökkenti a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet, segít a vízvisszatartás és a szívproblémák kezelésében.

stevia-lany

Biztonság

A stevia kiterjedt értékelése során megállapították, hogy a stevia teljesen biztonságos az emberre, nemcsak édesítőszerként, hanem élelmiszer adalékanyagként is. Sőt biztonságosságát nemcsak a kutatások erősítették meg, hanem a tapasztalat is, hiszen Japánban használata már három évtizedre nyúlik vissza és eddig ott sem jelentettek semmiféle problémát vele kapcsolatban.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kisebb mellékhatások ne fordulnának elő a stevia használatát illetően, jelentkezhet például szédülés, puffadás, izomfájdalom, zsibbadás, de ezek hamar elmúlnak, amint a szervezet megszokta a stevia különféle vegyületeit. Nagyon ritka esetben előfordulhat a stevia allergia is, ami azoknál jelentkezhet, akik allergiásak a krizantém vagy a százszorszép család tagjaira.

Vélemények:

“Rengeteg teát iszom és elég édesen szeretem. Azonban valami olyasmivel szeretném édesíteni, ami nem mesterséges. Egy ideje a steviát használom erre a célra és tökéletesen bevált. Egy kis üvegcsét tartok a pénztárcámban, hogy amikor elmegyek egy étterembe vagy valahova beülök, akkor is legyen nálam. Kipróbáltam már más természetes édesítőt is, de ennek van a legjobb íze. Fantasztikus termék!”
József, 45 

“A stevia zseniális. Nincs utóíze, mint más termékeknek. De legyél vele óvatos, ne használj belőle túl sokat, mert baromi édes. Én jobban szeretem a folyékony változatát, az egyszerűen fantasztikus a teák és más folyadékok ízesítéséhez, ahol a por nem olyan jól passzol. Mindig tartok belőle magamnál!”
Etelka, 30

“A steviának nincs utóíze, nem úgy, mint a mesterséges édesítőknek. Imádom a teámban, a kávémban és kiválóan helyettesíti a cukrot a joghurtban, a különböző desszertekben és finomságokban is. És csodás tudni, hogy bármilyen édesen is eszem az adott süteményt, mégsem kell félnem a kalóriáktól.”
Gabriella, 28

“A steviát mindenhová magammal viszem. És természetesen mindenbe használom is: a teába, a kávéba, a joghurtba és mindenbe, amit édesen szeretek. Fantasztikus!”
Tamás, 35

“Véleményem szerint ez a legjobb természetes édesítő a világon. Kipróbáltam már számos más dolgot is, de egy sem vált be annyira, mint a stevia. Ráadásul nagyon sokáig megőrzi a minőségét, így akár egy évig is felhasználhatom. ami pedig azért nagyon jó, mert mivel keveset kell belőle használni, így egy nagyobb mennyiség igen sokáig kitart.”
Balázs, 25

“Imádom a steviát. Anyukám reggel mindig ezt teszi a teámba, mivel azt mondja, hogy ezzel sokkal egészségesebb leszek és még a fogaim sem fognak kilyukadni. A sütiket is ezzel készíti el. Nagyon szeretem az ízét. Ha nagy leszek, én is steviával fogok főzni.”
Annamari, 12

Stevia termékek rendelése

Éden Prémium Steviacsepp 50 ml

Éden Prémium Stevia csepp 50 ml

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál).

Ár: 1985 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!