Stevia

Stevia a konyhában + receptek

(0/0)

A stevia tökéletesen megfelelő a sütéshez-főzéshez, hiszen a stevioside szerkezete nagyon stabil, nyugodtan hevíthetjük és még így sem fog szerkezete felbomlani, oxidálódni. Azonban van néhány olyan dolog, amit mindenképpen figyelembe kell venni, ha szülinapi tortánkat vagy a vasárnapi desszertet steviával szeretnénk elkészíteni.

A stevia levele minimum harmincszor, kivonata minimum háromszázszor édesebb, mint a finomított cukor, ezért nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk arra, hogy HIHETETLENÜL KIS mennyiségben használjuk, mert nagyon hamar túlédesíthetjük vele az adott ételt és utána már nem sok kedvünk lesz megenni azt.

stevia-cukor

A stevia több formában kapható – tablettaként, por formájában, szirupos változatban és a növény levelét is beszerezhetjük – de mindegyik típus édessége sokszorosa a cukorénak, ezért kell odafigyelni a mennyiségre, amit felhasználunk belőle.

Ha mégis túladagoljuk a steviát, az étel nemcsak, hogy túlságosan és erőteljesen édes lesz, hanem kap egyfajta kesernyés utóízt is, így biztosan nem fogjuk tudni elfogyasztani.

Az extrém édessége mellett pedig azt is ki kell emelnünk, hogy a stevia – akármennyire is csodaszernek tűnik, hiszen rengeteg pozitív hatása van és nagyon sok betegséget lehet vele kezelni – nem helyettesíthetjük olyan ételekben, ahol a cukor karamellizálódó hatására kell építenünk, hiszen a stevia a cukorral ellentétben nem karamellizálódik.

Azonban ha figyelünk ezekre a dolgokra, akkor a lehetőségek egész sora nyílik meg előttünk a stevia használatát illetően, hiszen minden ételben – legyen az leves, főétel, sütemény vagy valamilyen ital – kiválóan megállja a helyét.

Most pedig itt egy átváltási táblázat, mely segítségünkre lehet abban, hogy egy-egy ételben a megfelelő mennyiségű port, levelet vagy kivonatot használjuk:

Átváltási táblázat
Azokban a receptekben, melyekben meghatározó a cukor, ez a táblázat nagy segítséget jelenthet, jóllehet az átváltási arányok mutathatnak némi eltérést. Mindenesetre tanulmányozd át és kísérletezz egy keveset!
finomított cukorzöld stevia levélből készült porfehér stevia porszirup
egy teáskanál1/8 teáskanál1/16 teáskanál2-4 csepp
egy evőkanál3/8 teáskanál¼ teáskanál6-9 csepp
¼ csésze1,5 teáskanálegy csipet¼ teáskanál
½ csésze1 kávéskanálfél teáskanál½ teáskanál
1 csésze2 kávéskanálegy teáskanál1 teáskanál

Gesztenyetorta

A gesztenyetorta egy olyan olasz recept, mely a toszkén területek specialitásának számít. Nem szolgálják fel éttermekben és még nem volt olyan receptkönyv, amiben találkoztam volna vele. Egy florence-i sötét utcácska kávézójának ablakán bukkantam a receptre. Mennyei íze volt, szinte megelevenedett egy kis olasz kert előttem…

Hozzávalók:

3 bögre gesztenyeliszt

2,5 bögre víz

1/3 bögre mazsola

¼ bögre fenyőmag

¼ teáskanál stevia

6 kávéskanál olívaolaj

egy kevés Rosemary

egy csipet tengeri só

Elkészítése

A sütőt 450 fokra előmelegítem. Felmelegítem a vizet és beáztatom a mazsolát, amíg puha nem lesz, ezután megvárom, amíg kihűl a víz is, majd leöntöm a vizet a mazsoláról. Összekeverem a lisztet, a vizet, 2 kávéskanál olívaolajat, a steviát, a sót és krémesre keverem az anyagokat. Hozzáadom a fenyőmagot, a mazsolát és a rosemaryt. Egy tepsibe 2 kávéskanál olajat hevítek, belerakom a tésztát és a maradék olajat a tetejére csorgatom. 20 percig sütöm, amíg a teteje megpirul. Lecsorgatom a felesleges olajat. Kiszedem a tepsiből és forrón tálalom.

Avokádó Alfresco

A friss torma csípős íze nemcsak a tüdőnknek nagyon hasznos, de ételeinknek pikáns ízt is ad. Egyedül is megállja a helyét szendvicsek tetején, de salátában is kitűnő.

Hozzávalók

1 avokádó

1/3 bögre kockára vágott paradicsom

1/3 bögre kockára vágott édes hagyma

1/3 bögre kockára vágott zeller

1 teáskanál friss reszelt torma

2 csepp stevia

1 citrom leve

¼ teáskanál kömény

tengeri só

Elkészítése

A steviát, a citromlevet, a sót, a köményt összeöntöm. Ez lesz az öntet. Az avokádót egy villával pépesítem és hozzáadom a többi hozzávalót. Ráöntöm az öntetet és fűszerezem ízlés szerint.

Mesés csirkesaláta

A név mindent elárul

Hozzávalók

2 csontozott csirkemell

egy evőkanál szezámolaj

2 kavéskanál sötét szójaszósz

2 kavéskanál világos szójaszósz

2 gerezd reszelt fokhagyma

1 börge édes hagyma, kockára vágva

1 bögre vörös kaliforniai paprika, kockára vágott

1 bögre édeskömény vagy zeller, kockára vágott

1/2 bögre petrezselyem vagy koriander, apróra vágva

1/4 bögre pirított dió

2 evőkanál friss torma, reszelt

1/4 csésze olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

fél citrom leve

2-4 csepp Stevia

1/4 teáskanál. őrölt kömény

Elkészítése

Felmelegítem az olajat egy serpenyőben, hozzáadom a fokhagymát és közepes léngon két percig pirítom, majd hozzáadom a csirkét és mindkét oldalát megsütöm. Hozzáadom a sötét szójaszószt és annyi vizet, hogy ne égjen le. Alacsony lángra rakom, fedőt rakok rá és 10-15 percig párolom mindkét oldalát. Hozzáadom a világos szójaszószt is és még főzöm két percig. Hagyom kihűlni, majd kis darabokra vágom és egy tálba teszem a hagymával, a paprikával, a zellerrel, a petrezselyemmel, a dióval és a tormával együtt. Olívaolajat, balzsamecetet, citromlevet, steviát csöpgtetek rá és a végén köményt szórok rá. Tálalhatjuk!

Végezetül egy FONTOS információ: kutyáknak semmiféleképpen ne adjunk stevia-s ételt. Sajnos a kutyák szervezete rosszul reagál rá, és el is pusztulhatnak.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).